sup tulang kambing
Bahan-bahan ( 6 org )
- 1 kg tulang kambing ( bhgn rusuk )
- 2 ulas bawang putih
- 4 ulas bawang merah
- 2" halia
- 2cm lengkuas
- 2 kuntum bunga lawang
- 1 btg kulit kayu manis
- 6 kuntum bunga cengkih
- 2 bj buah pelaga
- 1 mangkuk air panas
- 3 mangkuk air
- 1 sk serbuk lada sulah
- 2 sb garam & 1/2 sk ajinomoto
- 3 sb minyak
- daun sup, daun bawang & bawang goreng
Cara-cara
- Dalam mangkuk kaca, satukan kulit kayu manis,buah pelaga,bunga cengkih & bunga lawang
- Masukkan air panas yang baru saja dimasak, tutup mangkuk rapat. Biar sehingga air menjadi suam. Selepas itu toskan bahan2 rempah & simpan air rendaman.
- Tumbuk lumat bawang putih & bawang merah. Halia & lengkuas diketuk separuh lumat.
- Panaskan minyak dalam periuk (lagi mudah kalau guna pressure cooker) tumis bawang hingga naik bau. Kemudian masukkan bahan2 rempah yang telah direndam tadi. Gaul sekata.
- Masuk pula halia & lengkuas. Biar selama 2minit. Masukkan tulang2 kambing, kacau biar bergaul dgn rempah,kecilkan api biar selama 10minit.
- Masuk air & air rendaman rempah. Kacau sekata. Tutup periuk & dengan api perlahan reneh sehingga tulang empuk,biasanya dalam 1 1/2 jam.
- Bila dah empuk, masuk lada sulah, garam dan ajinomoto. Adjust mengikut selera anda. Padamkan api, masukkan bawang goreng, daun sup & daun bawang. Tutup periuk rapat selama 20 minit. Siap utk dihidang.
No comments:
Post a Comment