Masak Asam Daging
Bahan-bahan ( 6 orang )
- 1 kg daging (topside / tetel)
- 15 biji cili kering
- 3 biji cili merah
- 3 ulas bawang merah
- 1 biji bawang besar
- 2 ulas bawang putih
- 5 batang serai
- 3 tangkai daun kari
- garam secukup rasa
- sedikit ajinomoto (jika perlu)
- minyak secukupnya (untuk menggaringkan cili)
- sedikit pes asam jawa
- air secukupnya
Cara-cara
- Daging dipotong kecil & direbus hingga empuk. Asingkan daging & air rebusan, ketepikan.
- Basuh & rendamkan seketika cili kering di dalam air panas, potong kecil & masukkan ke dalam blender. Masukkan juga cili merah & kesemua bawang² yang telah dipotong kasar ke dalam blender.
- Potong kecil² 2 batang serai, masukkan ke dalam blender. Masukkan sedikit air & blender kesemua bahan² sehingga lumat.
- Panaskan minyak, masukkan cili yang diblender, goreng sehingga agak garing.
- Masukkan garam secukup rasa.
- Masukkan daun kari dan 3 batang serai yang telah diketuk / dititik.
- Pastikan cili benar² garing, masukkan daging yang telah direbus.
- Biarkan seketika, perlahankan api & tutup periuk dengan penutup.
- Bancuh pes asam jawa dengan air rebusan daging.
- Masukkan bancuhan air asam ke dalam periuk, gaulkan sebati.
- Rasa tahap masam, masin & kepekatan kuah. Pastikan ianya secukup rasa. Tambahkan air sekiranya kuah terlalu pekat.
- Biarkan seketika. Padamkan api & sedia untuk dihidangkan bersama nasi panas².
No comments:
Post a Comment