Monday, November 29, 2010

Masak daging lada hitam madu


Bahan-bahan ( 3-4 orang )

  • 6 ulas bawang merah
  • 6 ulas bawang putih
  • 1 inci halia
  • 1 inci kunyit hidup (kalau takde, 1 sudu teh serbuk kunyit pun boleh)
  • 1 sudu besar madu (lebih pun takpe)
  • 1 sudu besar serbuk lada hitam kasar (atau secukup rasa)
  • 250 gm daging (paling bagus daging batang pinang la) di hiris nipis
  • 1 sudu besar sos tiram
  • 2-3 sudu besar kicap pekat manis
  • Utk. tumisan: 3 biji buah pelaga, 1 bunga lawang, 2 inci kayu manis

Cara-cara

  1. Senang je..... Blend semua bawang, halia dan kunyit tadi dan gaulkan dengan daging yang sudah di hiris dan dibersihkan. Gaul sekali dengan lada hitam, madu, sos tiram dan kicap. Peram (masuk dlm fridge) lebih kurang 15minit.
  2. Toskan daging , tetapi JANGAN buang air peram (sos marinade) tadi.
  3. Tumis buah pelaga, kayu manis dan bunga lawang hingga naik bau, dan masukkan daging.
  4. Goreng daging lebih kurang 5 minit, dan masukkan air "marinade" tadi. Masak dengan api sederhana sehingga daging lembut dan sos/kuahnya sedikit kering dan kelihatan berkilat.
  5. Boleh dihias dengan hirisan bawang besar dan cili merah/hijau.

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...