Masak Lemak Cili Api Daging Salai dgn Mangga Muda
Bahan-bahan ( sekeluarga )
- 500gm Daging Salai
- 1 biji Mangga Muda
- 1500ml santan (kalau nak kuah byk lebih tambah lagi)
- 20 biji cili api (kalau nak pedas tambah lah cili lagi)
- 1 inci kunyit
- Garam secukup rasa
Cara-cara
- Daging salai dihiris nipis.
- Tumbuk cili api dengan kunyit sehingga lumat.
- Rebus daging salai dengan cili yang telah ditumbuk sekejab. Ini untuk pastikan daging salai empuk dan cili masak sempurna.
- Apabila daging telah empuk. Masukkan santan dan garam.
- Mangga dikupas kulit dihiris nipis. Kacau gulai sehingga mengelegak. Rasakan garamnye. Akhir sekali masukkan mangga yang telah dihiris, biar gulai mengelegak sekejab. Tutup api.
No comments:
Post a Comment