Daging Masak Merah
Bahan-bahan ( 5 orang makan )
- Tulang & Daging ( Lembu atau kambing )
- Rempah Sop - 1 pkt Adabi
- Sop Bunjut - 1 Bunjut Adabi
- Bawang Merah - Banyak sikit
- Bawang Putih
- Halia
- 1 Tin Tomoto Pure
- Lobak untuk memekat kuah
- Garam & Gula
- Sedikit Lada Kering untuk rasa pedas
Cara-cara
- Daging dan Tulang ( lembu atau kambing ) hendaklah direbuskan bersama-sama dengan Rempah Sop dan 2 Sop Bunjut sehingga empuk.
- Bawang Merah, bawang putih, halia dan lada kering hendaklah dikisar.
- Tumiskan bahan-bahan yang telah dikisar tadi sehingga garing dan masuk pula tomoto pure kedalam periuk rebusan air daging. Bahan yang telah ditumis tadi pun hendaklah dimasuk kedalam periuk rebusan iar daging.
- letakkan garam, gula secukup rasa. Andai kuah tidak terlalu pekat, masukkan 1 Biji lobak yang telah dikisar kedalam periuk rebusan daging. Selamat mencuba
No comments:
Post a Comment