serunding daging
Bahan-bahan ( Ni Resipi Utk 2kg Daging )
- 2 kg Daging (Btg Pinang @ Topside) Direbus Empuk
- 400 gram Cili Kering
- 2 labu Bawang Merah Besar
- 5 ulas Bawang Putih
- 4 cm Lengkuas
- 2.5 cm Halia
- 4 - 5 btg Serai
- 150 gram Ketumbar (pandai2 agak)
- 150 gram Jintan Manis (pandai2 agak)
- 250 gram Gula Merah @ Gula Perang @ Gula Putih
- 1 bj Kelapa (perah jd santan pekat)
- Jus Asam Jawa
- 50 gram Kerisik (tak letak pun takpe)
- 2-3 Org Pembantu & Kesabaran Yg Tinggi (percaya la nak siat daging 2 kilo sorang2 ni bukan kerja yg "menyeronokkan" ...
Cara-cara
- Bahan2 nih blend sekali dgn Bwg Besar,Bwg Putih,Ketumbar Dan Jintan (yg dah digoreng tanpa minyak)
- Kemudian tumis bhn2 yg dah blend td (agak2 minyak ya...jgn terlebih plak)
- Masukkan Gula Merah dan kerisik tu td
- Masukkan Jus Asam Jawa (agak2 rasanya)
- Masukkan Santan pekat
- Goreng Tumisan kita tuh sampai pecah minyak (but jgn masukkan dulu daging k..)..nih gambar masa dier dah pecah minyak ....
- Tunggu sampai garing tumisan kita ...mcm gambar sebelah ni .....
- Ambil daging yg kita dah carik2 (daging ni dah "diangin2kan" ...utk kering kan lebih2an air rebusan tu.....
- tutup api tumisan kita tuh ...dan masukkan daging yg kita dah anginkan tuh ...
- Kacau sampai rata .......baru bukak api balik ...tp gunakan api yg kecil ..kat sini kesabaran memainkan peranan yg penting...kalau melekat2 "JGN TAMBAH MINYAK!!!"...masukkan sedikit air je...
- Dan kacau lah sampai betul kering dan garing ...kacau jgn berketul2 pastikan kita gunakan api yg betul2 kecil ...jgn gatal2 tangan nak besarkan api...
No comments:
Post a Comment