Tiramisu biskut

Bahan-bahan ( 3 orang )
- 16 keping biskut marie
- 20g gula halus
- 100ml air suam
- 4 sudu kecil Instant coffee
- 3 biji(L size) telur kuning
- 25g halus
- 150g mascarpone cheese
- 3 biji(L size) telur putih- sejukkan dalam peti ais
- 25g gula halus
- serbuk koko secukupnya
Cara-cara
- Asingkan telur putih dan kuning. Masukkan telur putih ke dalam peti ais. Kemudian sediakan sirap dan seterusnya.
- Sirap: Campurkan gula dan instant coffee ke dalam air suam, kacau dan ketepikan.
- Tiramisu: Masukkan telur kuning dan gula ke dalam mangkuk. Pukul sampai putih. Kemudian letakkan mangkuk ke dalam bekas yang ada air panas(60C-70C). Pukul lagi sehingga kembang. Buangkan air panas. Masukkan 1/2 mascarpone. Kacau. Masukkan pula yg selebihnya. kacau lagi.
- Keluarkan telur putih dari peti ais. Pukul sehingga berbuih. Kemudian masukkan gula. Pukul sehingga kembang atau bila ditelangkupkan telur putih tak jatuh. Masukkan 1/2 telur putih ni ke dalam mangkuk mascarpone dan kacau. Masukkan pula yang selebihnya. kacau lagi.
- Letakkan biskut ke dalam bekas. Tuangkan sirap.
- Ambik biskut bersirap. Susunkan ke dalam bekas segiempat(ex. tupperware). Kemudian masukkan adunan mascarpone. biar ketinggian 1cm. Ulang pula dengan lapisan biskut dan seterusnya mascarpone.
- Simpan dalam peti ais selama 1-2 jam sebelum dimakan.
- Sebelum makan, ayakkan serbuk koko ke atasnya.
No comments:
Post a Comment