Puding coklat
Bahan-bahan ( 4 orang )
- 80g coklat
- 170ml susu segar
- 60g gula
- 2 biji kuning telur
- 130ml fresh cream/whipping cream
Cara-cara
- Potong coklat kecil-kecil. Panaskan susu segar dengan gula. Kemudian masukkan coklat tadi. Masak sehingga coklat cair.
- Dalam mangkuk lain, masukkan fresh cream dengan kuning telur. Pukul sehingga sebati.
- Kemudian masukkan no.1 ke dalam no.2 . Kacau sebati.
- Lepas tu tapiskan adunan masuk ke dalam bekas puding(puding cup/ramekin).
- Letakkan cup pudding ke dlm oven plate, masukkan air suam ke dalam oven plate ketinggian paras air lebih kurang 2cm. Masak dengan suhu 160C selama 30-35 minit. Simpan sehingga sejuk.
- NOTE: Puding ni lembik sikit. tak sesuai kalau masak dalam bekas besar sebab tak boleh dipotong.
No comments:
Post a Comment