Thursday, December 9, 2010

Puding coklat


Bahan-bahan ( 4 orang )

  • 80g coklat
  • 170ml susu segar
  • 60g gula
  • 2 biji kuning telur
  • 130ml fresh cream/whipping cream

Cara-cara

  1. Potong coklat kecil-kecil. Panaskan susu segar dengan gula. Kemudian masukkan coklat tadi. Masak sehingga coklat cair.
  2. Dalam mangkuk lain, masukkan fresh cream dengan kuning telur. Pukul sehingga sebati.
  3. Kemudian masukkan no.1 ke dalam no.2 . Kacau sebati.
  4. Lepas tu tapiskan adunan masuk ke dalam bekas puding(puding cup/ramekin).
  5. Letakkan cup pudding ke dlm oven plate, masukkan air suam ke dalam oven plate ketinggian paras air lebih kurang 2cm. Masak dengan suhu 160C selama 30-35 minit. Simpan sehingga sejuk.
  6. NOTE: Puding ni lembik sikit. tak sesuai kalau masak dalam bekas besar sebab tak boleh dipotong.

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...