Kek karamel epal
Bahan-bahan ( 18 cm )
- *** Karamel epal***
- 1 biji epal
- 30g gula
- sedikit serbuk kayu manis (optional)
- *** Kek
- 50g gula halus
- secubit garam
- 2 biji telur
- 150g tepung
- 1 sudu kecik baking powder
- 50cc susu segar
- 90g mentega - dicairkan
Cara-cara
- Kupas kulit epal. Buang biji dan potong dalam 3-5 cm atau ikut suka.
- *** Buat Karamel: Letak gula atas api. Bakar sehingga jadi karemal. Kemudian masukkan epal. Biar sehingga epal lembut atau air kering. Padamkan api.
- Masukkan gula, garam ke dalam mentega yang telah dicairkan. Kacau sehingga gula hancur.
- Masukkan telur satu persatu. Pukul sehingga berbuih.
- Masukkan tepung yang telah diayak dengan BP . Kacau sebati
- Campur susu. Kacau biar sampai lembut/sebati
- Masukkan karamel epal tadi. Kacau sebati
- Tuangkan ke dalam loyang. Bakar pada suhu 170 degree selama 40-45 minit
- Bila dah siap boleh wrap dgn plastik wrap. Dah sejuk boleh simpan dalam peti ais.
No comments:
Post a Comment