Wednesday, December 8, 2010

Coffee Mousse


Bahan-bahan ( 4 orang )

  • 1 biji telur putih
  • 3/4 cwn(150ml) coffee pekat
  • 120ml fresh cream
  • 40g gula
  • 8g gelatin

Cara-cara

  1. Campurkan gelatin dengan 1 sudu besar air-> kacau
  2. Dalam mangkuk lain, campurkan 2 sudu besar instant coffee(atau ikut kepekatan yg disukai) dengan 3/4 cwn air panas dan gula - kacaukan. Kemudian masukkan gelatin tadi. Kacau campai gelatin hancur.
  3. Alaskan campuran coffee tadi dengan mangkuk yg ada ketulan ais + air . Kacau sehingga menjadi agak pekat.
  4. Dalam mangkuk lain pukul fresh cream sehingga pekat. Kemudian masukkan sedikit demi sedikit ke dalam campuran cofee tadi sambil dikacau dengan perlahan.
  5. Dalam mangkuk lain pukul telur putih sehingga kembang dan bertanduk. Masukkan telur ini ke dalam campuran tadi sambil dikacau dengan perlahan-lahan.
  6. Akhir sekali masukkan ke dalam acuan yang disukai dan sejukkan di dalam peti ais selama 40 minit.

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...