Wednesday, December 8, 2010

Grapefruit jelly


Bahan-bahan ( 3 orang )

  • 2 biji grapefruit
  • 30g gula
  • 2 sudu kecil gelatin
  • plain yogurt secukupnya
  • daun pudina untuk hiasan

Cara-cara

  1. Ambik sebiji grapefruit. Belah 2. Guna juicer ambik jusnya sebanyak 1cwn(200ml). 1 biji lagi, buang kulit dan ambik isinya.
  2. Masukkan gelatin ke dalam mangkuk kecil. kemudian masukkan 2sudu besar air. Kacau.
  3. Larutkan gula ke dalam 1 cawan air panas. Kacau biarkan gula hancur. Masukkan pula gelatin tadi. Kacau biar gelatin hancur.
  4. Masukkan larutan gula ini ke dalam isi grapefruit tadi. Alaskan mangkuk dengan air yg mengandungi ketulan ais sambil dikacau. Bila dah sejuk, tuangkan ke dalam acuan.
  5. Grapefruitjelly
    Simpan dalam peti ais lebih kurang 1jam 30 minit atau sehingga jadi bentuk jelly.
  6. Bila nak makan, masukkan plain yogurt ke dalam bekas sesuai. Lepas tu letaklah jelly tadi.

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...